2023 | College 2 (14 maart)

College 2 is al voorbij. Het was gewijd aan orgeltechniek in de Middeleeuwen en aan hoe 'labiale' orgelpijpen werken. Zijdelings gingen we na wat geluid eigenlijk is, en hoe het zich door de lucht voortplant.

 

Een belangrijk woord in de geschiedenis van het orgel op de overgang van Middeleeuwen naar Renaissance is 'Blokwerk'. Bij orgels uit de late Middeleeuwen klinken alle pijpen die bij een toets horen altijd allemaal wanneer die toets wordt aangeslagen. In de Renaissance is techniek ontwikkeld die de organist in staat stelt te kiezen welke van die pijpen spreekt. In Nederland werd de 'doffe' klank naast de 'heldere' klank populair. Deze ontwikkeling spiegelt in klank de ontwikkeling van ons land: na tamelijk internationaal te zijn georiënteerd (immers onder gezag geweest van Duitsers, Fransen, Oostenrijkers en Spanjaarden) in de 15de eeuw, voegden de Nederlanden zich in de vroege 16de eeuw voor het eerst samen tot een eigenstandig land met een 'eigen' klank.

 

U kunt hieronder de presentatie van college 2 bekijken. De presentatie heeft de vorm van een film, die u eenvoudig kunt pauzeren om een dia langer te bekijken. Er is gekozen voor het filmformaat omdat daarin ook de muziekvoorbeelden beluisterbaar zijn.

 

Word
Gast
vriend!

Word GastVriend van het Orgelpark

Word GastVriend voor slechts 80 euro per seizoen en bezoek alle 80 Orgelparkconcerten!

Lees meer

Het Orgelpark is voortgekomen uit de idealen van de stichting Utopa.

Stichting Utopa biedt met haar eigen initiatieven ruimte aan mensen om hun creatieve talenten te ontplooien en zich verder te ontwikkelen.

Bezoek de website